De NASA heeft deze week meer dan 1000 behoorlijk hard heersende foto’s vrijgegeven die gemaakt zijn door de Mars Reconnaissance Orbiter.

Die Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) vliegt al een jaar of tien om Mars heen. Zoals orbiters meestal doen dus zeg maar en waarschijnlijk hebben ze bij NASA dan ook niet zo heel lang over de naam van het ding nagedacht. Maar dat geheel terzijde natuurlijk. De MRO brengt het oppervlak in kaart met als doel water, of bewijs van water dat er ooit was te vinden. De sonde doet dit met verschillende camera’s en meetinstrumenten.

HiRISE
De High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) is een van de zes wetenschappelijke instrumenten aan boord van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter.

HiRISE

De krachtigste camera die wordt gebruikt is de HiRISE. Dit is meteen ook de meest krachtige telescopische camera (met een spiegel van 50cm) die ooit gebruikt is op een ruimtesonde. Hij kan elementen zo klein als een keukentafel weergeven in opnamen die een gebied van 6 km breed bestrijken.  De afgelopen tijd stonden alle sterren en planeten goed voor het ongehinderd oversturen van foto’s en daarnaast was de belichting ook nog eens perfect. Een groot deel van het jaar is het rond een groot deel van de polen van Mars namelijk gewoon pikdonker.

Niet Zo Rode Planeet

Meestal refereert men aan Mars als de rode planeet. Maar de foto’s die de MRO in de loop der jaren heeft opgestuurd hebben ons laten zien dat die planeet helegaar niet zo communistisch is als we met z’n allen dachten. Sterker nog: Er zijn hele gebieden waar geen rood te bekennen is. Hieronder ziet u alvast een voorproefje van de meest recente batch van 1035 ingezonden onwerkelijk aandoende foto’s. De hele collectie van maar liefst 44.176 foto’s (!) vindt u op de site van HiRISE.

NASA-MRO01NASA-MRO02NASA-MRO03NASA-MRO04NASA-MRO05NASA-MRO06NASA-MRO07NASA-MRO08NASA-MRO09NASA-MRO10NASA-MRO11

DELEN HEERST HARD
VORIGE HEERSPOSTRuk Opa
VOLGENDE HEERSPOSTOfficier van Justitie heeft POEP in z’n ogen
Meneer van Dale houdt van hobby's, (omgwtf)bbq'en en heeft ontzettend veel aanleg voor talent. Daar zou hij eens iets mee moeten doen. Verder gooit hij nog wel eens een videootje in de recorder en vraagt hij zich bij alles wat hij ziet af of het Kunst is. Dat is volgens zijn collega's behoorlijk vermoeiend. Net als het feit dat hij altijd veel te vrolijk door de bunker loopt te huppelen. Zijn motto is dan ook: Wees geen Kuik of Jolo, begin je dag met een OLO!

Reaguur dan!

Je kunt als eerste reaguren

avatar
  Subscribe  
Laat weten wanneer