We zijn bij Retecool niet per definitie tegen makkelijk en snel wanneer het over eten gaat. Prima als je door beperkte tijd of totaalgebrek aan inspiratie een keer wat uit een pakje kookt. Gewoon stilhouden en erna een balansdag waarin je weer wel de tijd en moeite investeert om wèl lekker te koken.

Enter Maartje Schoolderman, een tante pollewop in een koddige gebreide trui, die met haar genderneutrale relatiepersoon in “de Ondernemer” staat met een artikel over haar bedrijf “vanBlik”. Nu moet u weten dat “de Ondernemer” een advertentiefuik is waar telegraaf.nl bij verbleekt. Zelfs de colofon van de Ondernemer is te koop zegmaar.

“Het smaakt zoals het eruit ziet”.

Dus Maartje heeft kolomruimte ingekocht om d’r drek te promoten. Want wat verkoopt ze? Zelfgemaakte gerechten uit blik. Ze omschrijft de aanleiding zo:

Maartje heeft samen met haar ouders veel gevaren op hun zeilboot. Ze is opgegroeid op een boot en dus ook met het eten dat op zee door haar moeder werkt gekookt. ,,Ik kom uit een Bourgondisch gezin. Mijn moeder was zo creatief en goed met het koken uit blik, dat ik altijd heerlijk heb gegeten. Mijn ouders zijn mijn inspiratiebron. Ik wil het negatieve imago van blik veranderen. Dat is mijn missie.”

Awwwwww, wat lievvvv. Behalve dat je eigen subjectieve ervaring met voer uit blik niet relevant is. Je kunt namelijk vast met voer uit blik “ook” lekker eten op tafel zetten. Net als je met HIV en de juiste medicijnen “ook” een prima leven kunt hebben. Geen reden om bareback het Amersfoortse gloryholecircuit in te duiken.

Ze heeft best wat tijd geinvesteerd in de recepten, want makkelijk en snel levert zoals reeds betoogd vrijwel nooit iets op dat te rammen is. Tenzij je een blik pakt om een pakjesgebruikende kookkampbewaarder op zijn/haar togus te rammen.

Volgens Maartje zijn haar blikken niet alleen ideaal voor mensen op zee, in de bergen of op campings, maar ook voor een borrel thuis of in de kroeg. Vier maanden lang stond ze in haar eigen keuken fijn te proeven voor het perfecte recept. “In het begin waren mijn gerechten echt niet lekker. Ik heb altijd veel gekookt, maar als amateur.

Vier maanden. En ze had verder geen hol te doen en bakken geld liggen, want wat Maartje Schoolderman even gemakshalve niet in de promofolder de Ondernemer erbij zet is dat ze 50k gratisgeld gehad heeft van de Albert Heijn plus een productcoach om die troep te ontwikkelen. Plus, zo werd ons ingefluisterd, een dealtje dat die blikzooi gegarandeerd een tijdje schapruimte mag vervuilen bij de AH.

“Maar meneer Retecool”, zegt u nu, “het is toch prima dat iemand vreten maakt zonder troep, of zoals Maartje het zelf zegt: ‘Weinig zout en suiker. Geen smaakversterkers en toegevoegde conserveringsmiddelen’, toch?”

Ja, behalve dat bijvoorbeeld zout een conserveringsmiddel is Maartje. Had je kunnen weten als je niet op een boot opgewarmd blikvoer naar binnen had zitten rausen maar dit standaardwerk over de voedingsindustrie had gelezen. Of je niet laat gebruiken door een bedrijf als Albert Heijn om je naieve idealistische wereldbeeld in te blikken.

Dat consumentenprogramma’s zoals Kassa en partijen zoals de ANWB Consumentenbond IEDER! JAAR! WEER! waarschuwen voor te veel zout in kant-en-klaar maaltijden is omdat ze anders niet te rammen zijn en niet houdbaar (zie het aangehaalde boek). Gaat niet veranderen want het IS simpelweg niet te veranderen.

Zou je een blik van Maartjes “Kip in kruidige kokossaus” opentrekken, dan zet je voor 1 á 2 personen 2,92 gram zout op tafel. De maximum hoeveelheid die je als volwassene binnen zou moeten krijgen per dag is 6 gram, dus vreet je die drek in je ééntje makkelijk en snel binnen dan heb je de helft van je dagelijkse ADH binnen, en dan negeren we nog even het naanbrood die je volgens Maartje er lekker bij kunt bikken. Dat levert volgens Appie namelijk nog 2,4 gram extra zout op. En dan heb je nog die natnekken die op alles wat ze vreten een kwak zout gooien. En dan negeren we nog even de ammoniakcaramel in het blikje.

Men neme dus een idealistisch linksmeisje met een romantisch beeld van zeilen en uit blik bikken, mengt daar een goeie emmer commercieel talent aan toe op de loonlijst van de Albert Heijn en je krijgt nog steeds zoute veertien-in-een-dozijn bliktroep maar dan met de zweem van gezond en authentiek. Als je godverdomme vier maanden nodig hebt om je eten enigszins binnen te houden te maken dan kun je beter stoppen, Maartje.

Dus als we zo eens teruglezen is Maartje Schoolderman eigenlijk gewoon een handpop van de Albert Heijn om zichzelf als grootverkoper van voedsel voor een prikkie een maatschappelijk verantwoord imago aan te kunnen meten.

Want nu kan Albert Heijn zich op een foodtruckfestival tussen de hipsters mengen terwijl ze gewoon godvergeten blikvoer op staan te warmen. En de senior-supply-chain-specialist bij AH die even in China wat goedkope pruttel gaat kopen voor de volgende Wuppies spaaractie bij de grootgrutter stopt een blik in de tas om deze spontane foto te maken. De Facebook is te gelikt, de acties te spontaan, zeker als je weet dat ze een eenmanszaakje heeft. Daar staat Albert Heijn achter de schermen gewoon de boel te regelen met een neukbaar enthousiast smoeltje erop.

“Goh meneer Retecool, wat zuur, dat meisje heeft gewoon succes, kunnen jullie zeker niet hebben?”. Nee hoor, geen enkel probleem mee, Kim Holland heeft ook succes, en wij staan desondanks geen veertien negerlullen te drainen op camera.

Maartje Schoolderman laat zich namelijk kneiterhard met een stapel blikken in d’r reet neuken door het grootkapitaal. Lekker doen, maar kom er dan ook gewoon voor uit. Had Hans Teeuwen dus toch gelijk.

Reaguur dan!

4 reaguursels op "Maartje Schoolderman (29) laat zich rücksichtslos uitwonen door de voedingsindustrie"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Monade

Want nu kan Albert Heijn zich op een foodtruckfestival tussen de hipsters mengen terwijl ze gewoon godvergeten blikvoer op staan te warmen.
Nu ja, als haar blikvoer, dankzij het gebrek aan conserveringsmiddelen, spontaan botulisme ontwikkelt, lijkt me dit een uitstekend idee.

/Maartje’s dodelijke blikken (seth)

Reet

OLO!!!

Bobbie rotkop

Heb ik even hartelijk om gelachen, mijn dank!
Overigens ging het hele stuk er best goed in, ik kan mij er bijna een schuimbekkende Flepz0r bij voorstellen!

Toxteth O'Grady

>>ik kan mij er bijna een schuimbekkende Flepz0r bij voorstellen!
Geloof me, je wil het niet zien. Het is dan net een soort Wolverine (vlees-messen) met hondsdolheid (bier-snor/sik).