Twee films waar iedere eighties en nineties kid enorme hartjes voor heeft zijn Die Hard en Home Alone. Van beide films zijn er sequels gekomen, met wisselende successen. Home Alone 2 is een prima sequel, waarin Kevin per ongeluk in New York beland en daar zijn nemesii, de Wet Bandits, weer tegen het lijf loopt. Oh, en Donald Trump. Er zijn echter nogal wat overeenkomsten tussen Die Hard en Home Alone 2… Laten we die eens doornemen in het volgende lijstje.

Hier zijn een hoop redenen waarom Die Hard en Home Alone 2: lost in New York een beetje dezelfde film zijn.

1 Product placement

In beide films komt er Coca Cola voor. Dat kan Coca Cola enorm goed trouwens, product placement, want ook in de eerste Home Alone werd deze frisdrank gedronken.

2 Kerst

De films spelen zich af tijdens de kerstperiode. John McClane komt kerst bij zijn gezin vieren, maar Kevin wenst zijn gezin juist weg.

3 Vliegtuig

De hoofdrolspelers zitten allebei in hun eentje in een vliegtuig. John heeft een hekel aan vliegen en hij krijgt een goeie tip om te ontspannen. Kevin had eigenlijk in een ander vliegtuig moeten zitten, maar voor hem is de vlucht wèl relaxed.

4 Limousine

Zowel John als Kevin zitten ergens in de film in een limo. Voor Kevin is dit een awesome ervaring natuurlijk, maar McClane lijkt het niet zoveel te doen.

5 Vriendelijk mensen

Het personeel van het hotel waar Kevin zichzelf naar binnen scamt is in eerste instantie erg vriendelijk en behulpzaam. Tot ze ontdekken dat er iets niet in de haak is met het knapie, natuurlijk. Op het feestje waar John terecht komt, wordt hij door een willekeurige vreemdeling op zijn wang gekust.

6 Boeven in het nieuws

In Die Hard wordt op tv Hans Gruber getoond, een van de meest epic baddies ooit. De Wet Bandits staan in de krant in Home Alone 2.

7 Boeven in een vrachtwagen

De slechteriken komen in beide films opdagen uit een vrachtwagen. Bij Die Hard zit daar meteen een plothole, want als die vrachtwagen vol zit met Duitse boefjes, hoe kan er dan nog een ander, kleiner vrachtwagentje in zitten? Oeps. De Wet Bandits zitten verstopt in een vrachtwagen met vis.

8 Kerstavondplan

De boeven hebben in Home Alone 2 én Die Hard het plan om hun heist op kerstavond uit te voeren. Ze leggen hun plannen voor ons als publiek ook lekker expositionerig uit, dat waarderen we.

9 Kogelregen

Hoewel er in Die Hard met echte geweren geschoten wordt, komt ook in Home Alone 2 een vuurgevecht voor. Werknemers vluchten in de film voor hun leven.

10 Nutteloze coppers

De coppers in Home Alone 2 zijn niet bepaald behulpzaam als Kevins ouders proberen uit te leggen wat er aan de hand is. In Die Hard is copper John eigenlijk zelf de hele shit aan het redden, terwijl de agenten buiten vooral nutteloos lopen te doen. Agent Carl is er gelukkig voor moral support.

11 Gebouw onder renovatie

John komt op een verdieping terecht waar renovaties aan de hand zijn, dus daar snackt hij eventjes uit een lunchkoffertje. Kevin gaat naar het huis van een oom en tante dat verbouwd wordt, zodat hij daar weer allemaal Saw-achtige vallen kan zetten voor de boeven.

12 Ho ho ho

Kevins tekening heet ‘operation ho ho ho’. Daarop heeft hij alle boobytraps en andere potentieel dodelijke martelingen getekend. John schrijft ‘ho ho ho’ op de trui van een doodgeschoten henchman, alsmede de mededeling dat hij nu een machinegeweer heeft.

13 Kruipen

McClane kruipt door een air vent, een van de bekendste scènes van de film. “Come out to the coast, we’ll get together, have a few laughs.” moppert John. Kevin kruipt via een stortkoker omhoog het huis van zijn oom en tante in.

14 Explosie

In Die Hard weet McClane een puike explosie te veroorzaken door een stoel met explosieven in de liftschacht te kieperen. Kevin giet in Home Alone 2 een tamelijk licht ontvlambare vloeistof in een losse wc-pot, waar later Marv zijn brandende hoofd in stopt, met een explosie tot gevolg.

Oh, dat was 14. Maar er zijn nog meer overeenkomsten…

14 b Dakstunt

Kevin en John weten allebei van het dak te ontkomen. McClane bindt een brandslang om zijn middel om daarmee naar beneden te springen, terwijl Kevin via een touw omlaag klimt.

14 c Stand off

Hans Gruber heeft op een gegeven moment John’s vrouw onder schot, maar John weet hem te slim af te zijn met een wapen middels duct tape (jaaa) op zijn rug geplakt. Kevin komt in het park Harry en Marv tegen, die hem onder schot houden. Gelukkig is de duivenvrouw er om hem te redden.

14 d Vallen

Iedereen weet hoe Hans Gruber aan zijn einde komt en zo niet: spoileralert. Hij valt een heleboel verdiepingen naar beneden. Filmweetje: voor Alan Rickman werd afgeteld tot hij zou vallen, maar hij werd net even iets eerder losgelaten dan hij dacht. De gezichtsuitdrukking van Hans is dus niet geacteerd. De Wet Bandits vallen ook meerdere verdiepingen omlaag als het touw waarlangs ze omhoog klimmen in brand staat, maar zij overleven hun val zonder botbreuken.

14 e Einde van de film

Aan het einde van de film sluiten de mannelijke hoofdrolspelers de vrouwen van wie ze het meest houden in hun armen. Eind goed al goed.

Weet je nog meer overeenkomsten tussen deze films? De negroïde agent met overgewicht en een snor, bijvoorbeeld? Plemp ze vooral in de comments.

2

Reaguur dan!

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BismarckBaratheon Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Baratheon
Baratheon

In beide films zijn de hoofdrolspelers een man/jongetje

Bismarck
Bismarck

Beide films zijn in kleur.