Gek hè? Aanslag na aanslag (niet alleen hier, maar ook in de islamitische wereld zelf) uit naam van de Islam en het blijft akelig stil.

Maar zodra er een pagina uit de Koran in de animatieserie voor kinderen Brandweerman Sam te zien is, breekt de pleuris uit:

Op sociale media ontstond verontwaardiging nadat Brandweerman Sam in een scène uitgleed over een vel papier met daarop een tekst uit het heilige islamitische boek

Ergens begrijp ik inderdaad niet waarom er een pagina uit de Koran in die serie moet zitten, maar ik denk ook dat er geen haan naar gekraaid had, wanneer het een willekeurige pagina uit de bijbel was geweest. Maar wat ik helemaal niet begrijp is waarom er zo’n ophef moet ontstaan over zo’n nietszeggend stukje tekst in een animatieserie voor kinderen.

In ieder geval is het contract tussen Mattel en de animatiestudio die Brandweerman Sam in elkaar produceert stopgezet. Tevens heeft Mattel alles in het werk gesteld om er voor te zorgen dat de betreffende aflevering (aflevering 7 uit seizoen 9) nooit meer zal worden uitgezonden.

De inmiddels overleden Hans Verploeg van de journalistenvakbond NVJ zag dat destijds in 2001 blijkbaar al heel scherp. Hij sloot toen al niet uit dat het afbeelden van de koran ooit wel tot de te vermijden gevoeligheden in de Nederlandse journalistiek zal gaan behoren, want, aldus C. Keskin van de Islamitische Raad Nederland en A. Maddoe van de Nederlandse Moslimraad (en nu komt ie…):

Zo’n magazine, met de koran op de cover, wordt later weggegooid. En dat mag niet…Het is verplicht om behoedzaam en met respect om te gaan met koranteksten en het magazine komt net als de meeste andere kranten op de vuilnisbelt terecht

In ander nieuws (uit December 2015): een Fatwa is blijkbaar ook waardeloos

Wij gaan hier even, samen met een kaasschaaf, in een hoekje van de redactiebunker zitten huilen.

Reaguur dan!

12 reaguursels op "Korantekst in Brandweerman Sam mag dus niet!"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Bismarck

Mooie tegenspraak in de eerste en voorlaatste zin. Wat is het nu, is het akelig stil (uit moslimkelen neem ik dan maar aan, want hier is het meteen vol paniek in alle media, de retecools incluis) bij aanslagen, of worden ze door 70.000 imams veroordeeld?

Bismarck

En waarom is het eigenlijk dat bij elke aanslag meteen een microfoon onder de neus van figuren als Trump, Wilders en Le Pen wordt geduwd, maar dat geen van die 70.000 imams die de aanslagen veroordelen voor de camera komt?

wout

Die komen wel voor de camera, maar het beeld blijft niet hangen. Wat mensen onthouden zijn de 70.000 imams die zeggen: Wij veroordelen het gebruik van geweld, maar je mag een pagina uit het heilige schrift ook niet zomaar op tv laten zien.

Bismarck

Je liegt, die komen helemaal niet voor de camera en nauwelijks in de Westerse media (The independent being the rare exception). Mensen onthouden dus helemaal niets van die 70.000 imams. Maar ze onthouden wel de laatste scheet van Wilders op Twitter, omdat die binnen een dag in alle media te lezen is.

Roel Zwaar

Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat als het wel het geval was en ik 24/7 de meningen moest bijhouden van 70.000 imams plus drie roeptoeters mijn vrouw licht zou beginnen te protesteren…

wout

Ik lieg niet. Ik ben bang dat jouw hersenen ondertussen ook een speciaal plekje hebben voor Wilders’ scheten.

E.R. Deoz

Direct van de buis halen die serie! Die no budget CGI is gewoon een terroristische aanslag op onze netvliezen. We worden momenteel overspoeld met een tsunami van digibaggerisering van eerlijke hardwerkende analoge animatie. Nog even en zelfs Sesamstraat wordt straks voor 14 euro per aflevering in elkaar geprutst in China of Noord-Korea. Dat is onder andere al gebeurd met Thomas de Stoomlocomotief, Bob de Bouwer, Mickey Mouse, Pieter Post en dus Brandweerman Sam. Dit moet gestopt worden!!!!1

xaderp.

Grappig die Korantekst met op de achtergrond een kaart van een havenstad met rode kringen die de uitwerking van een nucleaire explosie aangeven. Maar is allemaal toeval natuurlijk.

Roel Zwaar

Scherp, Xaderp, scherp!

xaderp.
Roel Zwaar

Wat ook de ophef verklaart aangezien de brandweerman dan weinig meer hoeft te blussen.

Xloph

*edit* verwijderd. dubbele reactie.