More

    RECENTE POSTS

    Heb je een elektrische auto? Dan binnenkort op verkaansie naar Noorwegen

    Waar normaal gesproken een elektrische auto niet echt uitnodigt om een end te gaan toeren op verkaansie, moet dat binnenkort in Noorwegen tot het verleden behoren.

    Men is daar namelijk van plan om over 9 jaar de verkoop van nieuwe auto’s die op fossiele brandstoffen lopen, te verbieden. En dat plan lijkt dichterbij dan je denkt, want zowel de linkse als rechtse partijen in het land zijn het eigenlijk wel eens over het plan om in 2025 alleen nog maar auto’s te verkopen die op “hernieuwbare” energie lopen. Oftewel, het land gaat zo goed als zeker helemaal volgejast worden met snelle laadpalen.

    Het is overigens nog niet helemaal zeker of deze doelstelling gehaald gaat worden via een verbod of op een andere manier, maar komen gaat het. Wel bijzonder voor een land dat grotendeels op de export van olie draait. aan de andere kant heeft Noorwegen het grootste aantal elektrische auto’s per hoofd van de bevolking en gaan de verkopen van deze rijdende batterijen nog steeds sky-high.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    12 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    12 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Bismarck
    06/06/2016 - 13:21 13:21

    “Wel bijzonder voor een land dat grotendeels op de export van olie draait.”
    Het land zelf draait anders voor zijn elektriciteit voor meer dan 100% op waterkracht.

    cspr
    Lid
    Antwoord aan  Bismarck
    06/06/2016 - 14:16 14:16

    Iets genuanceerder:

    Noorwegen heeft ongeveer een jaarlijks overschot van 3 miljard kilowattuur, maar exporteert ook zo’n 24 miljard kilowattuur (onder andere naar NL) van hun totale voorraad én importeert zo’n 4 milard kilowattuur (onder ander uit NL) .

    De reden is hiervoor dat er ‘s-nachts een relatief hoge consumptie is waardoor de centrales moeten blijven draaien. Het overschot wordt dan afgevoerd naar onze “nachtstroom”. Het tekort overdag wordt weer aangevuld met bijvoorbeeld het NL overschot.

    Dat Noorwegen dus op 100% waterkracht draait is niet geheel juist, voornamelijk omdat het technisch niet kan.

    Het BBP van Noorwegen wordt wél voor 20% bepaald door de olieproductie. (en gas waarvan ongeveer 3 miljard kuub naar Nederland wordt geexporteerd, ongeveer 4% van onze totale gasproductie) Waar onze gasgestookte energiecentrales weer op werken.

    Daaruit zou je dus kunnen concluderen dat Noorwegen wel uit fossiele brandstoffen stroom opwekt, dat alleen niet zelf doet, maar laat doen door bijvoorbeeld NL.

    Bismarck
    Antwoord aan  cspr
    06/06/2016 - 15:15 15:15

    Ik zei ook meer dan 100%. De waterkrachtelektriciteitsproductie van Noorwegen is groter dan het elektriciteitsgebruik van de Noren. Je verhaal kan dan dus ook niet kloppen, omdat waterkracht nou juist het meest schaalbaar is van alle elektriciteitsopwekking. Technisch kan het dus wel, maar het is economisch niet het gunstigste (marktwerking, het is geweldig!).

    Ik vermoed eerder het omgekeerde: ‘s nachts is de slecht schaalbare (kolen en nucleaire) elektriciteit van Nederland dusdanig goedkoop dat Noorwegen hem inkoopt, en overdag exporteert Noorwegen waterkrachtelektriciteit als Nederland dan op piekmomenten een tekort heeft en er dus veel meer voor betaalt. Als het prijsverschil maar groot genoeg is, zouden de Noren zelfs hun stuwmeren ‘s nachts kunnen oppompen met die goedkope Nederlandse nachtstroom, voor nog meer winst overdag.

    cspr
    Lid
    Antwoord aan  Bismarck
    06/06/2016 - 16:37 16:37

    In de zin “Het land zelf draait anders voor zijn elektriciteit voor meer dan 100% op waterkracht.” las ik toch echt dat de Noren meer dan 100% (of in ieder geval) hun electriciteit 100% consumeren vanuit waterkracht (ongeacht het geproduceerde volume.

    Maar goed, dan begrijp ik je verkeerd. Maar we zijn het op dat punt wel eens denk ik.

    Maar al met al lijkt het mij een grote farce (om dat maar eens aan te snijden). waterkracht is ten eerste enorm slecht voor “de natuur”. Ten tweede ook ng eens enorm duur, en ten derde, hoe doen ze dat eigenlijk in de winter, die Noren? Als al dat water bevroren is? en er flink gestookt moet worden.

    Hoe denkt u daar over?

    SpiekerBoks
    SpiekerBoks
    Antwoord aan  cspr
    06/06/2016 - 17:02 17:02

    Goedkoper dan waterkracht wordt elektriciteit nauwelijks. En zo’n enorme bak water bevriest ook in een koude Noorse winter niet.

    Voor de lokale natuur is het inderdaad even lullig dat de boel onder stroomt. Maar daar krijg je wel een mooi meertje voor terug. Dus waar hebben we het 50 jaar later nog over. 😉

    Bismarck
    Antwoord aan  cspr
    06/06/2016 - 18:39 18:39

    “waterkracht is ten eerste enorm slecht voor “de natuur”. Ten tweede ook ng eens enorm duur”
    Heb je getalletjes (voor de Noorse situatie)? Ik ben wel benieuwd welk % van de Noorse oppervlak ingenomen wordt door stuwmeren en hoe veel duurder ze uit zijn dan met andere bronnen.

    hoe doen ze dat eigenlijk in de winter, die Noren? Als al dat water bevroren is?
    Niet overal in Noorwegen vriest het de hele winter en bovendien bevriest stromend water ook bij negatieve temperaturen niet. In een beetje stuwmeer is bovendien zelfs onder extreme vriestemperaturen nog geen 1% van het water bevroren. Eronder zit genoeg vloeibaar water om door de generatoren te laten.

    Verder doen die eerste twee argumenten niet echt ter zake, Noorwegen heeft gewoon meer waterkrachtelektriciteit dan het elektriciteit nodig heeft. Dat het niet uitsluitend op waterkracht draait heeft volledig te maken met economische motieven (‘s nachts kolenelektriciteit goedkoop importeren en overdag waterkrachtelektriciteit duur exporteren is gunstiger dan niet aan ex- en import van stroom doen).

    cspr
    Lid
    06/06/2016 - 13:24 13:24

    Ik heb onlangs ook zo’n electrische auto aangeschaft. Maar ik zal jullie gelijk uit de droom helpen; de vraag “hoe ver kan zo’n ding nou”, heeft als antwoord: “onbeperkt.” Want het opladen van zo’n bak gaat, rondom huis, nagenoeg altijd ongemerkt. In een nacht vul je de accu’s volledig af. Onderweg in NL, zelfs heel EUROPA zijn OVERAL laadpalen, (mijn geluk) vlak naast mijn werk zit ook een supercharger punt, waar ik de auto in 35 minuten HELEMAAL vol gooi.

    Moraal van het het verhaal: je staat nooit zonder stroom en “range-anxiety” is een soort beginnersangst. Dus je kunt met je electrobak ook rustig naar Italie, Turkije of Spanje.

    nada problemos.

    cspr
    Lid
    Antwoord aan  Reet
    06/06/2016 - 14:31 14:31

    Volgens mij kun je zelfs bij de i3 nu upgraden met een batterijenset die 300km kan. Maar ik heb geen idee wat dat kost.

    Sjofels de Pofels
    Antwoord aan  Reet
    06/06/2016 - 15:16 15:16

    Ik wist dat een pro Oekraïne campagne zoveel opleverde 😉

    8000rpm
    8000rpm
    Gast
    09/06/2016 - 00:14 00:14

    Hoorde vandaag weer eens de kreet “zero emissions” voorbij komen om elektrische wagens aan te duiden. Pure marketing van de milieuterroristen.

    Tijdje terug een conversatie met iemand gehad die betrokken was bij de ontwikkeling van de EV-1. Ondanks dat de technologie (net als die van waterstof) er goed en veelbelovend uit ziet, is zelfs hij sceptisch als het gaat of dat de elektrisch wagen de oplossing is. De levensduur van de accu’s, de beperkte hoeveelheid grondstoffen en recycling zijn enkele aspecten die dat in de weg staan.

    M.i. is de elektrische auto leuk voor stadsverkeer. Een licht voertuig met een accumulator die snel veel energie kan opslaan (regeneratie bij remmen) en afgeven (versnellen van de massa). Snelheden zijn relatief laag dus weinig energie nodig voor luchtweerstand. Energiebron kan je buiten de stad leggen.
    Voor lange snelwegritten zou juist een zeer efficiënte energiebron (een accu is geen energiebron) i.c.m. zeer lage luchtweerstand een goede richting kunnen zijn. Remmen doe je niet op de snelweg, dus geen terugwinning van energie.

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN