More

    RECENTE POSTS

    FAQ: Hoe ga je om met privé-gegevens in de zorg?

    Naar aanleiding van de privacysuccessen van het Albert Schweitzerziekenhuis en zorginstelling Rivas in Papendrecht worden we overspoeld met vragen door lezers van onze weblogcommunity die met privé-gegevens in de medische sector werken. De communitymanager (m/v, parttime) kon het allemaal niet meer aan en smeekte de redactie om een FAQ aan te maken, zodat hij weer gewoon in zijn hangmat op een eiland met een gunstig (belasting)klimaat kon gaan hangen. Wij zijn de beroerdsten niet, dus bij dezen.

    Q: Ik krijg een link in de e-mail, moet ik deze aanklikken?

    A: Vraagt u zich in dit soort gevallen altijd af Ăłf u de afzender kent. Het is hierbij van mindere relevantie dat alle details kloppen. Zo kan een e-mail adres prima een beetje afwijken en is het geen enkel probleem als het adres van de website niet zozeer overeenkomt met die van de afzender. Als het er maar een beetje op lijkt, kunt u gewoon klikken. Doe dit ook vooral, de persoon of het bedrijf in kwestie stuurt u deze mail niet voor niets.

    Q: Er staat een onbekende man aan mijn balie die zegt van een inspectie te zijn. Moet ik hier iets mee?

    A: Onbekende mannen zijn altijd te vertrouwen. Iemand die niet van een inspectie is, gaat dat heus niet lopen rondbazuinen. Geef de man dus rustig uw wachtwoord en laat hem zijn gang gaan terwijl u van de tijd dat hij uw computer inneemt geniet door een extra bakje automatenkoffie te halen. Als de man daarna plotseling weg is, heeft hij zijn werk gedaan en is dat niet verdacht. Inspecteren is stressvol werk en er is vaak geen tijd voor sociale formaliteiten.

    Q: De site waar ik mijn wachtwoord moet invullen geeft “niet veilig” aan. Is dit een probleem?

    A: Indien u met gevoelige informatie werkt, is dit zelfs een vereiste. Het gaat er bij dit soort meldingen niet om dat ze u een vals gevoel van veiligheid geven, maar dat u weet dat de informatie die u verwerkt niet zomaar in verkeerde handen terecht mag komen. Als uw computer u probeert te misleiden door te doen alsof de gegevens wel veilig zijn, luister dan niet naar hem.

    Q: Moet ik medische gegevens in een whatsappgroep nu wel of niet delen?

    A: Dat hangt er geheel van af of die whatsappgroep een beetje leuk is. Wat u niet wilt, is dat u gegevens deelt in een groep met moraalridders. Zorg er dus voor dat u de leden van de groep kent, of dat het u eigenlijk niet interesseert wat ze ervan vinden, als er maar een beetje gelachen wordt.

    Q: Ik heb een USB-stick met informatie gekregen. Kan ik die gewoon gebruiken?

    A: Ja, dat kan. Maar pas wel op: USB-sticks hebben aan de buitenkant vaak dezelfde vorm, maar soms is de inhoud niet helemaal wat het lijkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een chip in zit die doet alsof de USB-stick een keyboard is. Dit is echter zeer zeldzaam en geen reden om u zorgen te maken: de meeste USB sticks zijn gewoon getrouwd en hebben kinderen. Mocht er eentje zich niet helemaal zoals verwacht gedragen, dan kán het ook aan uw computer liggen. Start deze opnieuw op, en probeer het ook op een andere computer.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN