Rekenen, en dan vooral met cijfers, dat valt nog niet mee voor een student van de Journalistenschool. En het wordt pas echt heul erg ingewikkeld als er procenten en zo bij komen kijken, want dat snapt natuurlijk niemand. Statistiek gaat namelijk verder waar Kwantummechanica ophoudt. En cijfers interpreteren -zo weet iedereen- is rocket-science waar zelfs Einstein de mist in ging.

Zo dus ook de jongste stagiaire van het NOS die vanochtend een persberichtje van het CBS mocht omkatten tot dit nieuwsberichtje. Nou weet ik ook wel dat het onderwijsniveau in Nederland niet veel voorstelt, afgemeten aan de truttige gesprekjes die al die truttige studentjes net iets te luid in de trein voeren, die het IQ van een fluitketel verraden, maar waaruit tegelijkertijd een houding doorklinkt alsof ze het complete universum denken te snappen. Maar ik dwaal af. M’n beste NOS stagiaire, je kan toch wel 1 en 1 optellen?!?!? Je trekt een stijgende grafieklijn (dat zien mensen en managers graag) en daar ga je vervolgens de cijfertjes bij zoeken, meer is het niet. “Uit de cijfers van 2014 blijkt dat van de bijna 8,3 miljoen autoritten tijdens de ochtendspits 46 procent bestond uit woon-werkverkeer of zakelijk bezoek.” WTF denk je dan, terwijl je net een uur in de file hebt gestaan, meer dan de helft van de ochtendspits rijdt daar met één of andere flauwe kuldoel? Bezoekje aan de Huishoudbeurs, Yogalessen of met de Twinnieload op weg naar de Veluwe? Doe eens gofferdomme héél snel tolpoortjes bij iedere oprit van de snelweg!! Waar je tijdens de spits alleen met een werkgeversverklaring doorheen mag! Al zouden ze maar één euro tol heffen, dat schrikt toch de helft van Nederland zodanig hard af dat ze hun reis uitstellen? Nee, die ene euro zullen ze hen niet afpakken! Nee nee, lieve Retecoollezertjes. Ze betalen al genoeg. Greet!!1!

Dat zouden wij ook gedacht kunnen hebben, ware het niet dat gezonde scepsis natuurlijk de pijler is waar dit kwaliteitsblog op drijft, al was het maar omdat 8,3 miljoen autoritjes in de ochtendspits ons ietwat aan de hoge kant leek. En dus pakken we het onderzoek van het CBS er maar even bij. En wat lezen we daar? “…de bijna 8,3 miljoen verplaatsingen tijdens de ochtendspits…”. Verpláátsingen! Dat is toch wel even een veel ruimer begrip dan Autoritten. En we zien in de CBS bron dan ook gelijk dat we bij dat woon-werk verkeer nog scholieren en studenten mogen opstellen, dat zijn al die volgepropte treinwagons, die 31% van alle verplaatsingen in de ochtendspits vormen. Wat ons brengt tot de vaststelling dat bijna 80% van de verplaatsingen in de ochtendspits woon-werk of woon-studie zijn. OK Web, dat klinkt al heel wat aannemelijker maar dat zijn dus nog altijd 20% flauwe kul ritjes? Hoor ik u al alweer zeiken? Nee ook dat is niet waar, want het CBS houdt er een beetje rare definitie op na. Breng je bijvoorbeeld je kinderen eerst naar de kinderopvang voordat je naar je werk gaat, dan turft het CBS twee verplaatsingen: eentje in de fun categorie, en eentje feitelijk op weg naar je werk. Zo zaten er laatst ook 100.000 mensen in de Kuip naar Feyenoord te kijken: 50.000 tijdens de eerste helft, en nog eens 50.000 tijdens de tweede helft. Wie het CBS stukje goed doorleest ziet trouwens nog meer vreemde dingen: van alle mensen uit de categorie Niet-Werkenden die tijdens de ochtendspits op pad is, is 17% op weg naar z’n werk?!? WTF gebeurt daar allemaal bij het CBS? Is Diederik Stapel in dienst genomen?

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ds. Ploppo
Redacteur
12/10/2016 - 16:42 16:42

De terugreis is ook wel bizar:
“In de avondspits gaat van de 9,7 miljoen reizigers slechts 29 procent rechtstreeks van werk naar huis. Een derde gaat vanuit werk eerst andere dingen doen, zoals de boodschappen of sociale activiteiten.”
29% gaat dus naar huis, 33% gaat andere dingen doen. Maar dan blijft er nog 38% over die….uhhh…die blijft onderweg naar niks in de file hangen tot de volgende ochtend.

MadDieu, drukt zijn snor
13/10/2016 - 11:54 11:54

Het CBS telt ook reizen te voet, per fiets en openbaar vervoer heel vreemd.

Als je met de bus, de fiets of lopend naar een treinstation gaat en dan nog een stuk te voet, per fiets of bus, dan wordt de hele reistijd en reisafstand als treinreis in de statistieken geboekt.

/Toch eens opzoeken wat er door DUO aan NS wordt geschonken voor al die thuiswonende en forenzende HBO-leerlingen. (de CBS afstand?)