Jawel, tijdens deze dag van de Algemene Beschouwingen is het ook gewoon tijd voor een stukje goed nieuws naar demense toe!

De F-35, ook wel bekend als de JSF en de Joint Fail Strike Fighter, is vanaf nu een stukje beter dan voorheen. De schietstoel is namelijk aangepast. Maar waarom dan? Hoor ik jullie in koor vragen. Nou, heel simpel, bij de vorige versie brak de piloot bij het gebruik van de schietstoel zijn nek, waardoor hij dat stukje ingebouwde veiligheid niet overleefde. En dat is nou juist het principe van een schietstoel, dat je het falen van het vliegtuig in kwestie (al dan niet door oorzaken van buitenaf) kan overleven. Als je dan vervolgens je nek breekt tijdens het uit het toestel geëjaculeerd worden, kan je stellen dat het mechanisme niet perfect werkt.

Maar nu dus wel, of in ieder geval een stuk beter. Hiervoor zijn drie aanpassingen aan het schietstoelmechanisme aangebracht, die ook geretrofit gaan worden in al eerder gebouwde toestellen:

A weight-activated switch in the seat will delay parachute deployment if a smaller pilot is sat in the seat, letting it slow down slightly and thus putting less force on the pilot; a head support panel has been fitted to stop the pilot’s neck from “over-flexing backwards”; and helmet manufacturers Rockwell Collins are trying to cut down the helmet’s weight.

Want het is niet geheel duidelijk waardoor de nek van de piloot in kwestie kon breken, daarom zijn worden alle betrokken onderdelen aangepast, in de hoop dat vanaf deze herfst er wat meer testpiloten overblijven om de overigen 1400 problemen van de JSF op te lossen voordat het ding uitgeleverd gaat worden.

Reaguur dan!

4 reaguursels op "GOED NIEUWS! De JSF is een stukje beter dan voorheen!"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
MadDieu

Je nek breek je meestal als gevolg van ‘ruk’ of impuls.
– afstand in meters
– snelheid in meters per seconde
– versnelling in meters per seconde kwadraat
– ruk in meters per seconde tot de derde

Als je hoofd vrij kan bewegen (en extra zwaar is, leuke helm) en je zitvlak krijgt een enorme zet door de explosie onder de stoel, dan zal door de massatraagheid van het hoofd de nek breken. Hetzelfde geldt als je zeer plots geremd wordt, bijvoorbeeld door een snel openende parachute.

Achtbaanbouwers kunnen zich hierbij geen fouten veroorloven, maar de bouwers van een gevechtsvliegtuig mogen een duur opgeleide piloot letterlijk weggooien.

Bismarck

Achteraf gezien wel respect voor die waaghals die met zo’n test-toestel heel Nederland overvlogen heeft, met geen ander nut dan met ontzaglijke herrie dat onzichtbare gevechtsvliegtuig te showen in een mooi stukje symboolpolitiek van Rutte naar demense toe.