De Zuid-Afrikaanse computerengineer Francois Rautenbach kwam onlangs in bezit van de natte droom van elke computer- en ruimtevaarthistoricus: de originele geheugenmodules van Apollo vlucht AS-202 (gelanceerd in augustus 1966) plus een ontwikkelversie van de Block 2 Apollo Guidance Computer (AGC).

Deze hardware is al sinds begin jaren ’70 in bezit van een Amerikaanse particulier die ze van een computerschroothoop heeft gered. Rautenbach mocht alles tegen betaling van een borgsom een tijdje lenen om het te kunnen onderzoeken. En met succes; Francois bouwde zelfs apparatuur om de geheugens te kunnen uitlezen en de software staat straks ter beschikking aan een ieder die er mee wil experimenteren. Het “ROM” geheugen waarin de vluchtsoftware ooit is opgeslagen bestaat uit 6 aparte “Core Rope Memory“-modules die ontworpen zijn door MIT en geproduceerd door Raytheon die daar “handwerkdames” voor inschakelde omdat het proces veel gelijkenis met weefproces vertoonde. Een onvoorstelbaar ingewikkeld en precies karwei waarbij de dames soms maanden bezig waren om één zo’n instructie set in elkaar te “weven”. Een fout was achteraf vrijwel niet te herstellen, het moest in één keer goed.

De Block 2 (versie 2) AGC betreft waarschijnlijk een ontwikkelversie die niet was voorzien van een water- en stofdichte behuizing. Dit was de eerste computer die gebruik maakte van IC’s “computer chips” en de eerste computer die in de ruimtevaart is ingezet. De AGC was een enorm complexe en vernuftig ontworpen machine; het verhaal dat een moderne zakrekenmachine veel krachtiger zou zijn is echt een fabeltje. Deze computer was verbonden met een gebruikersinterface (DSKY), diverse gyroscopen en optische instrumenten en maakte het navigeren naar de maan mogelijk.

Maar goed, lees het verhaal en bekijk de fascinerende filmpjes die Rautenbach vorige week publiceerde op YouTube, nieuwe filmpjes volgen binnenkort. Ik heb me vast geabonneerd.

(Uw redacteur, die al jaren in zijn vrije tijd alles bestudeert wat Apollo heet, heeft thuis een AGC simulator draaien op Mac OSX compeet met Apollo Display & Keyboard, of “DSKY”. Want zo draait deze redacteur om de aarde.)

4

Reaguur dan!

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ds. PloppoMonade Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Monade

Hier is een de originele AGC source code op GitHub en een linkje naar het AGC emulator project.

Magnetic core was toen trouwens heel gebruikelijk. Het is relatief goedkoop en betrouwbaar, in tegenstelling tot het woord van een VVD’er. Mijn favoriete multi-user pc, de DEC PDP-10, had bijvoorbeeld 256 kilowords (256 * 1024 * 36-bit) core – later 512 (full moby). Core is niet stralingsgevoelig, en werd daarom in de jaren ’80 nog toegepast in de guidance computers van de Space Shuttles.

Enne , zet dat onbenullige in-faden van de ploatjes eens uit op RC, meneer de Mac-hackert, Kost meer CPU dan een AGC heeft.

Jan Van Draeckensteijn

Nico Baaijens check eens wat gaaf

Jan Van Draeckensteijn

superrrrvet!

Ds. Ploppo
Ds. Ploppo

Ik heb jarenlang een zooitje oude PDP hardware meegezeuld die ik zo’n 30 jaar geleden van de schroothoop gered had. Ringkern geheugens, processorboards etc.
Op een gegeven moment, bij de zoveelste verhuizing, toch maar weg gekieperd.
Tsja, en daar heb ik dan nu spijt van…

Dit is in theorie de perfecte hard- en software omdat het bewijsbaar bug-free kan zijn.
Ieder individueel stroompje is nog te herleiden en er waren destijds mensen die het hele ding van het eerste onderdeeltje tot de laatste instructie in hun hoofd hadden zitten.
Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.